De angst in de steek gelaten te worden; hoe Sarah de Boomerang Inquiry op haarzelf toepast

De angst in de steek gelaten te worden; hoe Sarah de Boomerang Inquiry op haarzelf toepast

Afbeelding van Armando Orozco via Pixabay

Door Scott Kiloby; vertaald door Pleun Vermaas

Niemand kan je in de steek laten, tenzij je in het verhaal “Ik ben in de steek gelaten” gelooft. In dit voorbeeld een dialoog tussen Sarah en Sarah. Ze beschrijft hoe ze stap voor stap te werk gaat:

Ik kan maar niet geloven dat hij me heeft verlaten. We hebben al tien jaar een relatie en hij gaat er gewoon vandoor, zonder te zeggen waarom. Ik voel me zo alleen. Ik wil nooit meer een nieuwe vent.

Gebruik de spiegel: Ik zie een beeld van hem. Wat zegt dit beeld van hem over mij? Dat ik alleen ben. Ik geloof echt dat ik dat ben, alleen.

Benoem het: Een in de steek gelaten “ik”.

Ben ik de woorden “ik kan maar niet geloven dat hij me heeft verlaten”? Die “ik”, die in de steek gelaten is?

Nee.

Ben ik de woorden “hij gaat er gewoon vandoor, zonder me te zeggen waarom”? Die “ik”, die in de steek gelaten is?

Ja, dat ben ik. Ik ben verdrietig.

Ben ik de woorden “ik ben verdrietig?” Die “ik”, die in de steek gelaten is?

Nee [Op dit moment rust Sarah in en als gewaarzijn, ze voelt de emotie rechtstreeks, zonder woorden of beelden.]

Deze energie [fysieke sensatie] is niet die “ik”, die in de steek gelaten is.

Waar is die “ik”? [Sarah kijkt en zoekt.]

“Ik ben alleen.” Ja, dat is het. [Sarah rust in en als gewaarzijn, zonder woorden en beelden; ze voelt alleen de emotie.]

Nee, dat gevoel is het ook niet [Sarah rust wederom in en als gewaarzijn en zoekt die “ik” die in de steek gelaten is.] 

Ik kan het niet vinden.

Inquiry toepassen op jezelf

Sarah’s inquiry was vrij kort. Het duurde niet lang voordat ze tot de kern van het verhaal kwam en zag wat er mankeerde. Het kan best zo zijn dat dit verhaal zich in de toekomst herhaalt, maar ze kan een van de inquiry-technieken gebruiken om de “ik, die in de steek gelaten is” te onderzoeken en zien of die te vinden valt.

Soms zal dit onderzoek meer tijd kosten en meer spitwerk vergen. Als je de inquiries op jezelf toepast, weet je vanzelf welke woorden, beelden en energieën [fysieke sensaties] er wel of niet toe doen. Het zit ‘m allemaal in je directe ervaring. Zodra je de leegte van die “ik”, waarnaar je op zoek bent, gezien hebt, is het helder. Mocht je het moeilijk vinden de inquiries op jezelf toe te passen, probeer ze dan uit te schrijven of doe het samen met iemand anders. Hij of zij kan jou dan de vragen stellen.Uit Scott’s boek: “The Unfindable Inquiry: One Simple Tool to Overcome Feelings of Unworthiness and Find Inner Peace”

The Unfindable Inquiry is als paperback of als e-book verkrijgbaar bij bol.com.