Wat betekent Natuurlijk Rusten?

Wat betekent Natuurlijk Rusten?

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Door Scott Kiloby; vertaald door Pleun Vermaas

Natuurlijke Rusten verwijst naar aanwezig zijn of meer in het moment leven. Maar hoe vangen we dat aan? Onze geest en ons lichaam lijken zo verstrikt in het verleden of de toekomst. Om beter te begrijpen wat Natuurlijk Rusten inhoudt, deel ik het in drie stukken op; het zijn drie oefeningen op zich:

  1. Rusten houdt in dat we herhaaldelijk, gedurende de dag, een paar momentjes nemen van aanwezigheid die vrij is van gedachten.
  2. Rusten omvat het opmerken van gedachten (woorden en beelden in de geest) die komen en gaan, zonder ze te beoordelen, te analyseren of er commentaar op te geven.
  3. Rusten omvat ook het met je aandacht rechtstreeks naar energie in je lichaam (zoals emoties en fysieke sensaties) gaan en die laten zijn zoals die is, zonder haar proberen te veranderen, te neutraliseren of ervan af te komen.

Korte momentjes van Rusten

Hoe kunnen we die korte momenten van aanwezigheid, die vrij is van gedachten, ervaren? Onderstaand geef ik een aantal praktische voorbeelden.

Drie tot vijf seconden

Ontspan nu drie tot vijf seconden en wees simpelweg, zonder conceptuele etiketjes, met datgene wat er momenteel gebeurt. Stop even met denken! Nu meteen! Het is gemakkelijker als je begint met een korte tijdspanne, zoals drie tot vijf seconden. Als je dat herhaaldelijk oefent gedurende de dag, wordt het op den duur gemakkelijker, en worden de momentjes vanzelf langer. Het is net als met fietsen: in het begin kun je misschien maar een minuutje blijven zitten, zonder er onmiddellijk af te vallen. Maar na een poosje oefenen, kun je langer blijven fietsen zonder te vallen, totdat fietsen uiteindelijk je tweede natuur is geworden.

Gewaar zijn van je adem

Als je het moeilijk vindt om een paar seconden te stoppen met denken, richt je aandacht dan op je ademhaling. Adem door je neus, niet door je mond. Haal een paar keer diep en lang adem en houd je aandacht de hele tijd bij de ademhaling. Volg hoe je ademhaling helemaal door je lichaam naar je maagstreek beweegt en dan weer helemaal omhoog gaat door je neus naar buiten. Je volle aandacht richten op je ademhaling helpt het denken te stoppen of te vertragen.

Gedachten opmerken gevolgd door gedachten-vrij Rusten

Een andere poort naar gedachten-vrij Rusten is het opmerken van gedachten. Zie dat je het vermogen hebt om je bewust te zijn van gedachten. Onthoud dat gedachten ofwel mentale beelden zijn die je voor je geestesoog ziet, ofwel woorden die je hoort en ziet. Merk de woorden en beelden op die op dit moment verschijnen. Kijk rechtstreeks en toegenegen naar de gedachten en zie hoe ze vanzelf vervagen. Merk ze op vanuit een stille, schouwende ruimte, zonder ze te beoordelen, te analyseren of er commentaar op te leveren. Terwijl ze volledig vervagen, rust je simpelweg in de gedachten-vrije ruimte die overblijft.

Gewaarzijn van de binnenkant van je lichaam

Gewaarzijn van de binnenkant van je lichaam kan ook een effectieve manier zijn om een kort moment van gedachten-vrij Rusten te ervaren. Ga met je innerlijke tastorgaan (ook wel bekend als felt-sense) naar de rust of stilte in je borst- of maagstreek. Als je daar de aandacht op richt, merk je wellicht iets van een fysieke sensatie, maar je zou ook op moeten kunnen merken dat, als de aandacht afgeleid is van de geest, er een subtiel soort rust en stilte is binnenin je lichaam. Richt je aandacht een paar seconden op dat gebied. Terwijl je de rust of stilte binnenin je lichaam ervaart, verruim je je aandacht om die rust of stilte overal in je lichaam en overal buiten je lichaam op te merken.

Het maakt niet uit welke poort je kiest, de sleutel is om op te merken hoe een kort moment van rusten voelt en eruitziet. Meer lezen?