Top tien manieren om meer te lijden

Top tien manieren om meer te lijden

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Door Scott Kiloby; vertaald door Pleun Vermaas

Als je graag een schep ellende erbij wilt (schreef hij op sarcastisch toontje) en lekker in die negatieve  emoties wilt blijven rondhangen, dan zijn hier de tien beste manieren om dat te doen – in willekeurige volgorde: 

  1. Bedenk hoe andere mensen jouw emoties veroorzaken en geef hen de schuld.
  2. Bedenk hoe slecht je je voelt; kom maar op met je labeltjes voor en verhalen over je emoties. En vertel je vrienden deze verhalen – heel vaak. 
  3. Geef meer toe aan verslavingen. Verslavingen zijn geweldig voor nog een potje extra leed omdat je, naast dat je je verzet tegen negatieve emoties door bezig te blijven met je verslaving, waardoor de negativiteit aanhoudt, voeg je ook nog extra oncomfortabele gedachten, emoties en fysieke sensaties toe aan de mix, zoals je terugtrekken, ontkennen, schuld en schaamte.
  4. Houd je bezig met spirituele en zelfverbeteringsoefeningen die prat gaan op enkel positieve emoties. Dat zal zeker de ervaring versterken dat iets negatiefs iets verschrikkelijks is, waardoor je je nog meer verzet tegen negativiteit. En negativiteit plus verzet is gelijk aan meer negativiteit. 
  5. Spendeer uren op Facebook en ga in discussie met wat iedereen daar zegt. Besteed met name veel tijd aan posts die je woest maken. Reageer daar vooral op, al is het alleen maar in je eigen gedachten. Zorg ervoor dat je jezelf veel vergelijkt met anderen die foto’s van hun gelukkig en succesvol leventje posten, zodat jij je terecht tekort voelt schieten en ontevreden bent over jezelf.
  6. Als een naaste van je sterft, wees dan vooral sterk. Ga niet huilen. Ga niet voelen wat er in je lichaam plaatsvindt. Vermijd het om de rouw volledig en bewust te voelen. Dit zal ervoor zorgen dat je je niet werkelijk verbonden en intiem wil voelen met anderen in je leven, uit angst dat je ze misschien kwijt raakt. Wat dit ook doet, is dat het verdriet jarenlang opgepot wordt in de kelders van je onderbewuste, waar een ellenlange lijst van andere mentale en emotionele problemen ontstaan,  zoals angst om dood te gaan, verslaving en trauma. 
  7. Als iemand ruzie met je maakt of je bekritiseert, sta er dan op dat je gelijk hebt. Vecht tot de dood terwijl je je positie verdedigt. Dit houdt je voldoende uit je lichaam en zal je ego verstevigen, wat altijd helpt om een potje te blijven lijden.
  8. Zorg ervoor dat je gelooft dat jouw religie of wereldbeeld de enige en juiste visie is. Mensen met andere opvattingen en religies zullen dan altijd bedreigend overkomen, wat de angst zal vergroten.
  9. Vermijd elke vorm van therapie die kan helpen bij het oplossen van trauma uit je verleden. Misschien is de ultieme manier om levenslang te lijden wel het vooral niet aan de slag gaan met traumatische gebeurtenissen die je tijdens je kinderjarenof nog eerder hebben gevormd. Dan heb je wellicht zo een verslaving aan je broek hangen, wat het oorspronkelijke probleem jarenlang zal verergeren. Tel uit je winst! 
  10. Voel je je depressief? Isoleer jezelf dan helemaal van anderen. Zoek geen vrienden op. Zoek geen medische of therapeutische hulp. Begin niet aan mindfulness, of iets anders waardoor je misschien de overtuigingen die aan de depressie ten grondslag liggen, zou kunnen oplossen. Blijf er vooral van overtuigd dat jij helemaal in je uppie staat met je pijn en dat niemand je begrijpt.